CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

måndag 19 april 2010

Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay


Det här var en bra, fångande bok men jag tyckte den tappade i slutet. I början var den detaljerad och välarbetad, men mot slutet kändes det som om hon var tvungen att avsluta snabbt för att boken inte skulle bli för lång. Men oavsett en mycket läsvärd bok.

På baksidan står att läsa:

Paris 1942. Tioåriga Sarah gömmer sin yngrebror i garderoben strax innan familjen arresteras av den franska polisen i den beryktade räden mot judiska familjer - Vel d'Hiv'. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir dygn och Sarahs panik växer.

Paris 2002. Inför 60-årsdagen av Vel d'Hiv' ombeds journalisten Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sina efterforskningar snubblar hon över Sarahs familjehistoria. Julia känner sig manad att ta reda på mer om flickan, och när hon gräver djupare i det förflutna visar det sig att Sarahs levnadsöde har spelat en viktig roll även för Julias familj. Undan för undan uppdagas den tragiska sanningen.

SARAHS NYCKEL
lyfter fram de tabun och den tystnad som o
mger en skamfläckad händelse i Frankrikes historia, samtidigt som den skildrar en modern kvinnas liv i dagens Frankrike och USA. Tatiana de Rosnay har skrivit en varm och igenkännande roman om utanförskap, hemlängtan, skuld och familjeband, men också om människans inre styrka och hur viktigt det är att inte glömma det som varit.

Som sagt en helt ok bok men lite jag tycker inte att hon "knyter ihop säcken" på slutet lika bra som boken börjar.

/H

0 kommentarer: