CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

måndag 1 februari 2016

Begravda i himlen - Peter Zuckerman & Amanda Padoan


På baksidan står: 

Begravda i himlen är en andlöst spännande skildring av den klättringsexpedition som i augusti 2008 kostade elva personer livet - det är en berättelse om K2:s dödligaste dag och om bergets obesjungna hjältar.

När Edmund Hillary blev först med att bestiga Mount Everest hade han sherpan Tenzing Norgay vid sin sida. Faktum är att sherporna har varit hjältar i det tysta lika länge som västerlänningar har klättrat i Himalaya. När elva klättrare omkom på världens farligaste berg K2 i augusti 2008, överlevde två sherpor katastrofen. Det hade besegrat fattiga förhållanden och politiskt kaos för att bli två av världens skickligaste klättrare. Nu berättas deras historia för första gången.

Vi får följa Chhiring Dorje Sherpas och Pasang Lamas livshistorier, från deras byar högt upp i Himalaya, till slummen i Katmandu, över glaciärerna i Pakistan till baslägret på K2. När katastrofen är ett faktum finner Chhiring sin kollega Pasang strandsatt, utan yxa, på en isvägg där han väntar på att dö. Den räddningsaktion som följer har kommit att bli legendarisk.

Jag och D satt och slötittade på TV för ett tag sen och råkade slå på en dokumentärserie om en expedition till Mount Everest 2006. Vi såg de två sista avsnitten i serien och den väckte ett intresse och en nyfikenhet hos mig. Sen dess har jag läst en hel del artiklar på nätet om bergsbestigning och om olika tragiska händelser på några av världens högsta berg. Boken "Begravda i himlen" fick jag av pappa för längesen men har inte läst den förrän nu och den är verkligen jättebra! Jag gillar att den främst följer sherpornas upplevelser eftersom de ofta hamnar i skymundan i liknande berättelser och redogörelser. Nu hade mitt intresse för ämnet väckts innan jag läste boken men jag tror jag hade tyckt om den nästan lika mycket oavsett!

Nu ska jag försöka hitta fler böcker på samma ämne så har ni några tips så tar jag tacksamt emot dem!!

/H

0 kommentarer: